Skip to Content

Hoe voorkom je brand

Hoe voorkom je brand in huis? Het is een vreselijke gedachte, Brand, je hoopt het zeker nooit mee te maken. Echter is de kans dat je in Nederland thuis een brand meemaakt 1 op de 65!!! Je kan zelf veel doen om brand te voorkomen door de brandveiligheid in je woning te verbeteren. Woningbrand ontstaat vaak door onvoorzichtigheid (bij het koken, roken of het branden van kaarsen), door niet goed werkende apparaten (wasdroger, televisie of laptop) en door installaties in of om de woning (elektrische -, gas- of stookinstallatie).

Het voorkomen van brand in huis begint met meer aandacht voor de zaken die een brand kunnen veroorzaken, daarom:

  • Zet je kaarsen niet in de omgeving van brandbaar materiaal zoals gordijnen en kerststukjes, gebruik stevige kaarsenstandaards en let op met kinderen en huisdieren;
  • Lucifers en aanstekers buiten het directe bereik van kinderen houden;
  • Loop niet weg tijdens het koken als er iemand aan de deur staat of er gebeld wordt;
  • Rook nooit in bed of in de luie stoel als je vermoeid bent;
  • Zet je apparatuur uit met de ‘aan/uit’-schakelaar, dus niet in stand-by. Laat niet je apparatuur (wasdroger, televisie, computer) aanstaan wanneer er niemand thuis is;
  • Hang of zet je (halogeen) verlichting niet in de buurt van brandbaar materiaal;
  • Rol je haspels helemaal uit, gebruik geen verlengsnoeren voor zware apparaten en sluit niet meerdere verlengsnoeren op elkaar aan;
  • Laat je schoorsteen regelmatig schoonmaken en controleren.

Steeds meer mensen zien het belang in van goede brandpreventie. En dat helpt: het aantal woningbranden neemt steeds meer af, evenals de aantal slachtoffers. Desondanks deze positieve ontwikkeling moet je continue alert blijven op brandveiligheid en brandpreventie. Mocht er toch een brand ontstaan, dan kan het van levensbelang zijn dat je tijdig wordt gealarmeerd en dat je weet te doen.

Brand voorkomen

Een brandveilige woning start met bewustwording en preventie. Je woning heeft veel meer brandgevoelige plekjes dan je denkt. Neem daarom eens een uurtje de tijd om de brandveiligheid van je woning systematisch per ruimte goed te controleren.

Rookmelders

Het mag zeer duidelijk zijn: rookmelders redden levens. Zorg ervoor dat je per verdieping in ieder geval één rookmelder hebt. Vergeet ook niet om deze regelmatig te controleren of de batterijen van de melders het nog doen. Moderne rookmelders geven meestal een piepje als deze bijna leeg zijn. Vergeet ook de koolmonoxidemelder niet!

Toch brand? Geen paniek!

Een brand in huis betekent lang niet altijd dat je hele woning afbrandt. Om te zorgen dat een beginnend brandje niet uitslaat moet je wel weten hoe je met verschillende soorten branden om moet gaan. Vertel dit ook aan de kinderen en andere huisgenoten.

Onderstaand zie je direct welk blusmiddel je het beste kunt toepassen in welke situatie.

Blusmiddel Wanneer wel of niet gebruiken?
Branddeken Voor personen en voorwerpen die helemaal bedekt kunnen worden door de blusdeken.
Water Voor vaste stoffen zoals hout, textiel en papier. Ook geschikt voor personen. Gevaarlijk bij vloeistofbranden, elektriciteit en sommige metalen.
Poederblusser Voor vaste stoffen, vloeistoffen, gassen en metalen. Ook geschikt voor elektrische apparatuur. Niet geschikt voor personen.
Sproeischuim/blusser Voor vaste stoffen en vloeistoffen. Ook voor personen en elektrische apparatuur.
Koolzuursneeuw/blusser Voor vloeistoffen of elektrische apparaten. Niet geschikt voor personen vanwege de extreem lage temperatuur van het blusmiddel (-80 °C).
Vetbrandblusser Speciaal voor vetbranden.

Vluchtroute bij brand

Mocht de brand zo bedreigend zijn dat je met je gezinsleden moet vluchten is het van belang om de vluchtroutes in je woning te kennen en deze met je gezin goed te bespreken. Gemiddeld heb je maar drie minuten de tijd om je woning veilig te verlaten. Dat is kort, vooral als rook je zicht beperkt en je met meerdere mensen de woning moet verlaten.

Financiële voorzorgen

Schade door woningbrand wordt gedekt via verschillende verzekeringen. Schade aan je koopwoning is verzekerd via de opstalverzekering. Alles wat niet vast zit aan woning, valt onder de inboedelverzekering of aanvullende verzekeringen zoals een kostbaarhedenverzekering.
De dekking van de inboedelverzekering blijkt bij brand vaak niet altijd goed op orde. Zonder het in de gaten te hebben neemt de totale waarde van onze bezittingen toe en is er reëele kans op onderverzekering. Daarom is het slim om jaarlijks te checken of de verzekerde dekking op je polis nog voldoende is voor de waarde van je bezittingen.

Neem contact met De Wekker Wonen

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Contactgegevens De Wekker Wonen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back to top
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bereken eenvoudig de geschatte
waarde van uw huis!

Bereken