Mijn favorieten

Courtage makelaar

Het vak makelaar was ooit beschermd!!
Tot 2001 was het beroep makelaar beschermd en alleen officieel uit te voeren door een beëdigd makelaar. Er is sindsdien een hoop gewijzigd in makelaarsland. De concurrentie is omhoog gegaan, de consument durft meer te vragen en er zijn diverse huizensites die de huizenmarkt een stuk inzichtelijker maken. Regelmatig is er dan ook een aankoop- en een verkoopmakelaar bij de verkoop van een woning betrokken.
 
Wat kost een makelaar?

De courtage is wat u een makelaar moet betalen voor zijn of haar diensten. Dit is meestal een vast percentage van de koopsom maar ook steeds meer makelaars hanteren een vast bedrag voor een aankoop- of verkoopdracht. Wie een ervaren, professionele makelaar inschakelt, moet niet verbaasd zijn bij een courtage van 1,5 tot 2% op de verkoopprijs van de woning (let op de BTW, deze moet inclusief zijn). Dat is wat een makelaar ontvangt voor zijn gegeven diensten bij de verkoop of aankoop van uw woning. Omdat makelaars vrij zijn in het bepalen van de hoogte van de courtage is het verstandig om de tarieven van verschillende makelaars met elkaar te vergelijken. Daarnaast valt over de courtage over het algemeen te onderhandelen, wat zeker de moeite waard is. Een goede makelaar kan u behoeden voor dure fouten en kunt u uiteindelijk met gebruik van zijn/haar ervaring en zijn/haar netwerk ook veel geld besparen.
 
Win informatie in over de makelaar
Voordat u met een makelaar in zee gaat voor aankoop of verkoop van uw woning is het slim om diverse makelaars uit te nodigen voor een gratis vrijblijvend gesprek. Ze kunnen dan uitleg geven over hun exacte dienstverlening, hun courtage (en wat doen ze hier precies voor) en een gratis waardebepaling van uw woning. Want naast het courtagepercentage van de makelaar kunt u ook kijken naar de verkoopprijs die de makelaar voor de woning kan krijgen (en of deze reel is), naar zijn/haar verkoop- of koopstrategieën en, zeker ook niet onbelangrijk, bij welke makelaar u de beste klik voelt.

Heeft u de diverse makelaars met elkaar vergeleken en na aanleiding daarvan een makelaar op het oog? Zorg dan dat u de nodige informatie over hem/haar inwint, het desbetreffende makelaarskantoor (reviews) en het huidige woningaanbod van degene. Tevens is het mogelijk om met een verkopende makelaar al wat woningen te bezichtigen zonder kosten. Hierdoor krijgt u een goed idee met wie u te maken heeft. Alleen wanneer u
expliciet opdracht geeft uw woning te kopen of te verkopen kan de makelaar u courtage in rekening brengen. Wanneer u zo’n opdracht geeft is het slim om deze afspraken altijd schriftelijk vast te leggen.

De regels voor makelaarscourtage
Dus de makelaar mag u niet zomaar courtage in rekening brengen. Dit kan alleen wanneer u daadwerkelijk opdracht geeft een woning te kopen of verkopen via hem/haar. Wanneer u een makelaar inschakelt en vervolgens de opdracht weer annuleert dan kan de makelaar u wel de gemaakte kosten in rekening brengen. Dit zijn de zogenaamde opstartkosten. Denk aan het maken van foto’s, het maken van plattegronden, het plaatsen van uw woning op Funda, etc. Ook hierbij is het weer slim om hier duidelijk afspraken over te maken en deze op papier te zetten. Zo komt u nooit voor onnodige verrassingen te staan.

Heeft u een makelaar ingeschakeld voor een aankoopopdracht maar vindt u gedurende deze opdracht zelf uw ideale woning dan nog kan de makelaar u courtage in rekening brengen. Daarnaast kan de makelaar u courtage in rekening brengen tot drie maanden na het stopzetten van uw opdracht. Wanneer u dus een opdracht intrekt, dient u duidelijk aan te tonen dat u zonder de hulp van de betreffende makelaar uw woning heeft gevonden. Lukt u dit niet? Dan kan & mag de makelaar de courtage in rekening brengen. Na deze drie maanden kan de makelaar in sommige gevallen u nog steeds courtage in rekening brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een woning koopt die tijdens uw opdracht door dezelfde makelaar is aangeboden.


Voorkom misverstanden
Tijdens het aankoop- of verkoopproces wilt u uiteraard alle misverstanden met uw makelaar voorkomen. Dit kunt u doen door uw makelaar te vragen alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Daarnaast bestaan er diverse apps om telefoongesprekken op te nemen, bijvoorbeeld Tape A Call. Daardoor kunt u voortdurend terugkomen op de van te voren gemaakte afspraken.

Tevens is het slim om u uitgebreid te laten informeren over de voorwaarden van de makelaar en ook de brancheorganisatie waar de makelaar bij is aangesloten. Zoals NVM of VBO. Deze hebben bij problemen adviescommissies / onafhankelijk tuchtcolleges.  

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring