Mijn favorieten

Je eerste huis kopen

 Heftig & spannend tegelijkertijd: je eerste huis kopen. Op zich een slim idee met de relatief lage hypotheek rente. Maar vanwege de grootte en het belang van deze aankoop is het erg belangrijk dat je goed geïnformeerd bent.  Met onderstaand stappenplan proberen we wat chaos te scheppen in de overvloed aan informatie dat aanwezig is en proberen we de weg naar de sleuteloverdracht nét iets eenvoudiger te maken. 

1.     Zet je eisen en wensen op een rij

First things first! Wat zoek je exact. Wordt het een appartement of een huis, nieuwbouw of bestaande bouw, wat zijn mogelijke buurten, hoeveel kamers zijn een “must have”, etc. Je kan hiervoor deze handige checklist gebruiken. Maak wel een onderscheid tussen een absolute must (eis) en een fijn om te hebben (wens). Juist deze laatste kan er toe leiden dat je perfecte huis duurder dan de bedoeling wordt.

2.     Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen

De kosten voor een makelaar bedragen ongeveer 1 tot 2% van de aankoopprijs. Daarvoor begeleidt de makelaar je bij de volgende zaken:

·         De eisen en de wensen op een rijtje zetten

·         Een selectie maken van het bestaande aanbod

·         Op de hoogte houden van nieuw aanbod

·         Plannen, begeleiden en nabespreken van de bezichtigingen

·         Advies over de reële waarde van de woning

·         Onderzoek naar mogelijke juridische vraagstukken (o.a. bij Kadaster)

·         In overleg met u de onderhandelingsstrategie bepalen, en namens u onderhandelen met de verkopende partij

·         Het doornemen van de (concept-) koopakte , en het verzorgen van de ondertekening daarvan

·         Advies over de keuze van de notaris en begeleiding van notariële overdracht

·         Adviseren en begeleiden van de financiering

Zie je dingen die je ook zelf kan doen? Prima, hoewel het meer tijd kost scheelt het je wel weer in de nodige kosten. Zijn er onderdelen in het proces waar je wat onzeker van wordt dan kan je altijd een makelaar inschakelen voor bepaalde onderdelen van het koopproces.

3.     Wat is het budget

Denk hierbij niet direct wat het huis je maximaal mag kosten maar ga hierbij uit van het bedrag dat je kan uitgeven per maand. Op internet vind je verschillende rekentools die laten zien welke hypotheek past bij jouw maandelijkse budget.

Behalve de hypotheeklasten heb je als huiseigenaar ook andere maandelijkse kosten. Denk aan de verzekeringen, de WOZ-belasting. (Waardering Onroerende Zaken) en uiteraard ben je verantwoordelijk voor het onderhoud. Reken aan onderhoudskosten per jaar zo’n beetje 1% van de koopprijs. Sommige gemeentes verstrekken een starterslening (extra voordelige financiering) aan starters op de woningmarkt. Wellicht kom jij hiervoor in aanmerking!!

Vind je ondanks de rekentools het toch lastig om het budget in te schatten dan kan je altijd professioneel hypotheekadvies inwinnen.

4.     Wat is het aanbod

Nu de eisen en wensen op een rijtje staan, je weet of je wel of niet gebruik maakt van een makelaar en je budget is bepaald begint het echte werk. De ideale woning vinden. De bekendste plek is Funda. 90% van het woningaanbod is hier te vinden. Maar ook Jaap.nl is een prima site. Er zijn ook mensen die hun huis niet meteen of nog niet online hebben geplaatst. Vraag dus aan vrienden (Facebook!!) en kennissen of zij misschien huizen te koop weten. Gooi briefjes in de bus van jouw favoriete wijken waarin je aangeeft op zoek te zijn. Daarnaast kan je woonadvertenties in de kranten uitpluizen of zetten.

5.     Het bezichtigen van huizen

Je hebt wat interessante huizen gevonden en nu is het tijd voor de bezichtiging. Ga nooit alleen, zo heb je altijd iemand bij de hand en 2 zien en horen meer dan 1. Hoewel de eerste indruk al direct voelt of het wel of niet het juiste huis is laat je vooral niet leiden door emoties. Ga kritisch door het huis heen en bekijk alle ruimtes. Stel de nodige vragen aan de huiseigenaar of de makelaar over alles wat je ziet. Bekijk ook de wijk en praat met de buren. Een eventueel tweede bezoek inplannen met een ander persoon als second opion is zeker aan te raden. Ga dan op een ander tijdstip (bv ’s avonds) of met een ander soort weer. Een huis kan dan weer een heel ander gevoel geven

6.     Wat is het huis waard

Er zal een verschil zitten tussen de vraagprijs en wat jij vindt dat het huis waard is. Maar welke prijs is de juiste? Een aankoopmakelaar kan een waarde inschatting voor je maken. Maar doe je het zelf, dan zal je onderzoek moeten doen. In eerste instantie kijk je wat de WOZ-waarde van de woning is. Dit is een goede indicatie van de verkoopwaarde van een huis Deze kan je vragen aan de verkoper of makelaar (deze zijn niet verplicht deze af te geven) of opvragen bij sommige gemeentes

In tweede instantie kan je op internet kijken naar dezelfde woningen in dezelfde buurt die ook te koop staan. Vergelijk de vraagprijs, kijk hoe lang ze te koop staan en vergelijk met de ligging en staat van jouw huis. Nav deze bevindingen kan je een grove inschatting maken. Ook kan je – tegen een kleine vergoeding – de vorige verkoopprijs van jouw huis opvragen bij het kadaster.

Lukt het nog niet om de waarde te bepalen dan kan je kiezen voor een professionele taxatie. Voor een paar honderd euro krijg je een verklaring met daarop een indicatie van de vrije verkoopwaarde en de executiewaarde.

7.     Het onderhandelen

Hoewel de prijs van het huis het belangrijkste lijkt heb je ook te maken met andere factoren. De ontbindende zaken, roerende goederen (wat neemt de vorige eigenaar mee, wat blijft achter en wat is over te nemen) en de overdrachtsdatum. Een makelaar kent alle ins en outs wat betreft onderhandelen. Een voordeel van het zelf doen is dat je super gemotiveerd bent. Maar het is een vak apart dus bereid je goed voor. Weet wat de woningwaarde is, ben op de hoogte van de feiten en blijf objectief. Gebruik alleen feiten als argument en laat je niet leiden door emoties. Of je dit proces met een makelaar doet of zelf, weet wat je maximum bedrag is en ga hier niet overheen.

Tip: Laat alles over en weer altijd op schrift (per mail) zetten. Telefoongesprekken kun je ook opnemen met de app Tape A Call.

8.     De voorlopige koopovereenkomst

Wanneer jouw bod is geaccepteerd wordt de voorlopige koopovereenkomst getekend. Hoewel er “voorlopig” staat is deze koopovereenkomst in feite al bindend. In een aantal genoemde voorwaarden in het contract kan je nog afzien van de koop. De voorlopige koopovereenkomst is vrij standaard en je hoeft hiervoor niet verplicht naar de notaris. Je kunt de overeenkomst ook zelf opstellen, of de makelaar doet dit voor je.

In de voorlopige koopovereenkomst worden in ieder geval de volgende zaken vermeld:

·         Wat heb je exact gekocht

·         Zijn er extra gebouwen en grond bij de koop inbegrepen

·         Welke roerende zaken blijven er achter in huis

·         Worden er leaseovereenkomsten van bijvoorbeeld de cv ketel overgenomen

·         Datum van de overdracht

·         Koopprijs

·         De ontbindende voorwaarden (onder welke voorwaarden kan de koopovereenkomst nog ontbonden worden)

Deze punten moeten al besproken zijn tijdens de onderhandelingen.

Let op: vanaf het moment van tekenen gaat de wettelijke bedenktermijn lopen. Deze is drie dagen. Binnen deze termijn mag je de koopovereenkomst nog ontbinden. Hier kan wel een vervelende boete aan zijn verbonden.

 

9.     De hypotheek regelen

 

Na het tekenen van de voorlopige koopakte kan je op zoek gaan naar een hypotheek. Uiteraard weer na het nodige uitzoekwerk. Op internet kan je allerlei hypotheken vergelijken (bv Independer) en zien welke een gunstige rente bieden.

Het afsluiten van een hypotheek is voor de meeste mensen de grootste financiële beslissing in hun leven. Een verkeerde keuze kan iemand tienduizenden euro's kosten. Een hypotheekadviseur kan je voor zo'n misstap behoeden. Deze kijkt met jou wat de beste hypotheek is en regelt de aanvraag en afsluiting. Kosten voor hypotheekadvies zijn direct voor de koper. Reken voor het advies op een bedrag tussen de 1500 en 3000 euro. De diversiteit in de kosten hangen er mee samen of je advies van een geheel onafhankelijk adviseur inwint (duurder) of van een bank (goedkoper). De kans is sterk aanwezig dat je bij een onafhankelijk adviseur uiteindelijk een voordeligere hypotheek krijgt. Denk hier van te voren goed over na en vraag een gratis oriënterend gesprek aan bij diverse partijen.

Heb je geen advies nodig? Dan kan je op zoek gaan naar een tussenpersoon die de gewenste hypotheek zonder advies af kan sluiten. Dit wordt 'execution only' genoemd. Als je deze term op internet googelt krijg je een resultatenlijst met verschillende bemiddelaars die hypotheken zonder advies aanbieden. Deze online tussenpersonen vragen dan alleen geld voor het afsluiten van het product oftewel voor hun bemiddelingswerkzaamheden.

10.  De notaris

Wanneer je hypotheek aangevraagd en geaccepteerd is gaan alle stukken naar de notaris. Daar vindt de officiële eigendomsoverdracht plaats. Dit door het ondertekenen van de leveringsakte en de hypotheekakte. Voor het tekenen wordt er meestal nog een rondje door het huis gelopen. Er wordt gekeken of de woning inderdaad zo opgeleverd is als afgesproken. Dit doe jezelf of met je makelaar. Daarna ga je met de verkoper naar het kantoor van de notaris, waar de akten worden ondertekend. Als de hypotheekakte en de leveringsakte zijn ondertekend en de sleutels zijn overhandigd, dan is je droomhuis eindelijk van jou!

Nog een extra tip: Je bent niet verplicht om een notaris in je eigen woonplaats te kiezen. Over het algemeen zijn notarissen buiten de randstad goedkoper. Zoek bij het vergelijken dus verder dan je eigen woonplaats!

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring