Mijn favorieten

Tips voor afsluiten van een opstalverzekering

Je moet er niet aan denken brand te hebben in je huis. Ook al kan de brand snel geblust zijn, de schade is vele malen groter dan je voor mogelijk had gehouden. Het is fijn om te weten dat je voor dit soort gevallen verzekerd bent, namelijk via een opstalverzekering. Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je woning door bijvoorbeeld storm, brand of inbraak. Onder opstal valt je woning zelf en alles wat daaraan vastzit bijvoorbeeld de schuttingen, een schuur en zelfs een inbouwkast.
 
Wettelijk gezien is de opstalverzekering niet verplicht. Maar in de praktijk is een opstalverzekering voor elke woningbezitter vaak wel verplicht. De meeste geldverstrekkers stellen deze verzekering immers verplicht voor het kunnen krijgen van een hypotheek.
 
De meeste mensen sluiten hun verzekering af om gewoon verzekerd te zijn. Ze kijken niet verder dan hun neus lang is en kunnen daardoor in de toekomst voor vervelende verassingen te komen staan. Meestal weet men bijvoorbeeld niet dat er verschillende soorten opstalverzekeringen zijn, met ieder hun eigen uitbreiding.
Hierdoor kan het zijn dat je denkt alles goed voor elkaar te hebben maar wanneer puntje bij paaltje komt je toch voor bepaalde onderdelen niet verzekerd bent. Daarnaast wordt het gevaar van onder verzekeren vaak zwaar onderschat. Want wie checkt op regelmatig zijn of haar exacte verzekeringen en hoogtes daarvan.

 
Hieronder een aantal punten waar rekening mee te houden met het vernieuwen of afsluiten van een opstalverzekering
 
Sluit je opstalverzekering én je inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af
Om problemen bij schade te voorkomen is het vaak het eenvoudigst om zowel je inboedel- als je opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Deze gaan regelmatig hand in hand. Het is erg vervelend om achteraf discussie krijgen over wat nu onder welke verzekering valt en bij wie dat dan exact verzekerd is.
 
Neem ook een glasverzekering in je opstalverzekering
Verzeker glas mee. Regelmatig wordt dit vergeten maar het is toch meestal glas wat het eerste kapot gaat. Zeker in een gezin met jonge kinderen.
 
Denk aan je fundering bij een opstalverzekering
Verzeker de fundering mee. De fundering valt zeker niet altijd standaard onder de basisdekking. Door schade kan een stuk van de fundering moeten worden vervangen. Dit zijn dure grappen als het niet onder je verzekering valt.
 
Kijk goed naar de nagel- en aardvaste objecten aan de buitenkant van je woning
Nagel- en aardvaste objecten aan de buitenkant van het huis vallen ook regelmatig niet onder de basisdekking en moeten apart worden meeverzekerd. Soms kun je het zo gek niet bedenken wat er aan of op een huis zit. Denk aan dakpannen, schotelantenne, etc.
 
Bepaal goed de herbouwwaarde van je woning
Het is van zeer groot belang de herbouwwaarde van je woning goed te bepalen. Als je huis door bijvoorbeeld brand zodanig is verwoest dat het echt volledig herbouwd moet worden, dan kost dat uiteraard behoorlijk wat geld. Dat bedrag wordt de herbouwwaarde genoemd.
Een juiste schatting van de herbouwwaarde is essentieel. Bij een te hoge schatting betaal je teveel premie. Bij een te lage schatting krijg je niet genoeg geld als je het huis zou moeten herbouwen.
 
Vergelijk de premies van de verschillende opstalverzekeraars
Vergelijk zoals alle verzekeringen ook de opstal premies op een vergelijkingssite.Het is heel normaal om meerdere offertes van verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken.
 
Gebruik, indien nodig, een contra-expert bij schade
Bij schade aan je woning kan je een contra-expert inschakelen als je het oneens bent met de hoogte van de vergoeding die je ontvangt. De kosten van zo’n contra-expert worden meestal door je eigen verzekeraar vergoed.
 
Eigen risico
Bij het afsluiten van een opstalverzekering kan je te maken hebben met een eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat per schademelding voor eigen rekening komt. Heb je bijvoorbeeld schade van 2.500 euro en heb je een eigen risico van 250 euro op je opstalverzekering, dan krijg je slechts 2.250 euro vergoed. De eerste 250 euro moet je in dat geval zelf betalen. De reden dat verzekeraars hiermee werken is dat met een eigen risico jij ook zuiniger met je spullen omgaat en niet elk witwasje gemeld wordt.
Bij verzekeringen met een eigen risico krijg je een korting op je premie. Dat komt uiteraard omdat de verzekeraar minder hoeft uit te keren in geval van schade. Je kan vaak er ook voor kiezen om dit eigen risico af te kopen. Je premie gaat hierdoor wel omhoog.
 

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring