Mijn favorieten

Waar moet je opletten bij woningruil.

Stel dat de verkoop van je huis maar moeizaam verloopt. Dat zou vervelend zijn. Vooral als je graag snel verhuizen wilt. Echter wil je ook niet dat je met dubbele lasten zit. Een nieuw huis kopen voordat je huidige huis is verkocht is dan geen optie. Welke mogelijkheden zijn er dan wel? Wellicht kan je eens denken aan woningruil. Maar hoe werkt de financiering hierbij eigenlijk? Hieronder beantwoorden we de 5 belangrijkste vragen.

Woningruil

Allereerst. Wat houdt het ruilen van een woning in? Hierbij verkopen en kopen twee of meerdere huizenbezitters onderling een huis op exact hetzelfde moment. Zo voorkomt iedereen dat ze dubbele woonlasten moeten betalen. Je ziet zo’n ruil bijvoorbeeld bij ouderen die graag een kleiner huis willen. Die kunnen dan van woonruimte wisselen met een jong stel die juist meer ruimte nodig heeft.
Stel dat jij met iemand van huis ruilt. Dan komen er twee koopovereenkomsten op de tafel en betalen beide partijen kosten koper. Maar waar moet je op financieel gebied exact rekening mee houden?

1. 
Hoe zit het met de hypotheek bij woningruil
Woningruil werkt eigenlijk net als iedere (ver)koop van een huis. Je betaalt de huidige hypotheekschuld af met het geld dat je voor de verkoop van je huidige huis krijgt. Voor het nieuwe huis begint de hypotheekaanvraag van voor af aan. De geldverstrekker controleert al jouw gegevens. Als het in orde is kan je een nieuwe hypotheek afsluiten.
Soms is het mogelijk om de hypotheekrente mee te nemen. Dat hangt vaak af van de geldverstrekker. Heb jij overwaarde na de verkoop van je huidige huis? Dan kun je dit bedrag meteen in de nieuwe hypotheek stoppen.


2. Op welke kosten moet je rekenen?
Bij de ruil krijg je met meerdere kosten te maken. Zo schakel je misschien de hulp in van een makelaar of hypotheekadviseur. Verder moet de waarde van je huis worden ingeschat. Daarvoor heb je een taxateur nodig. Dat is nog niet alles. Misschien moet je nog bijbetalen voor de aankoop van het nieuwe huis.
Heb je de juiste ruiler gevonden? Vergeet niet dat je moet betalen voor de notaris die de overdracht van het huis regelt. Ook betaal je overdrachtsbelasting. Dit is 2% van de marktwaarde van het nieuwe huis. Tot slot moet je ook rekening houden met de kosten van de verhuizing. In feite krijg je eigenlijk te maken met dezelfde bijkomende kosten als wanneer je ‘gewoon’ een huis koopt.


3. Wat gebeurt er als de huizen van waarde verschillen?
De kans is aanwezig dat beide huizen niet exact even veel waard zijn. Dat is geen probleem. Dit waardeverschil kun je namelijk overbruggen. Heb jij een duurdere huis op het oog? Dan betaal je gewoon dit verschil bij. De notaris kan dit regelen. Je kunt dit doen met eigen geld of je neemt meteen een hogere hypotheek.
 

4. Wat als één partij de financiering niet rond krijgt?
Stel dat je opeens te horen krijgt dat je ruilpartner de hypotheek niet rond krijgt. Vervelend, maar het hoeft verder geen gevolgen te hebben. Je neemt daarom een clausule over het rondkrijgen van de financiering op in de (voorlopige) koopovereenkomst. Door die clausule vervalt in dit geval voor jou de koopovereenkomst. Zo zit jij aan niets vast. Deze clausule weegt veel zwaarder dan de andere ontbindende voorwaarden die in de overeenkomst staan.

5. Kun je met je ouders ruilen van een woning?
Wil jij als ouder van huis ruilen met je zoon of dochter? Dan gaat dit net als iedere andere ruil. Meestal wordt er in zo’n geval geprobeerd om bijbetaling te voorkomen. Dit is alleen niet handig als de waardes niet gelijk zijn. De Belastingdienst checkt dit echter. Verkopen je ouders het huis voor een lagere prijs dan de eigenlijke waarde? Geen probleem, je ouders mogen namelijk een belastingvrije schenking geven. Met de eenmalig verhoogde vrijstelling is dat in 2017 maximaal € 100.000. Echter,  komt het bedrag boven de vrijstelling uit? Dan zal je schenkbelasting moeten betalen.
 

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring