Skip to Content

Kerkweg 31 Ter Aar

Te koop
€ 699.000 k.k.
  • Postcode: 2461 GB
  • Woonoppervlakte: 207 m2
  • Perceeloppervlakte: 670 m2
  • Inhoud: 813 m3
  • Bouwjaar: 1928

Terug naar volledige overzicht

Omschrijving

Karakteristieke imposante monumentale villa uit 1928 met authentieke details.

Midden in het Groene Hart, strategisch gelegen ten opzichte van de grote steden, staat deze te renoveren vrijstaande monumentale onderwijzerswoning met vrijstaande stenen garage en heerlijke tuin rondom.

Bruto-inhoud woning: 813,26 m³
Gebruiksoppervlakte wonen: 206,94 m²
Overige inpandige ruimte: 54,30 m²
Gebouw gebonden buitenruimte: 25,20 m²
Externe bergruimte: 20,03 m²
Perceeloppervlak: 670 m²
Bouwperiode:1928

Het pand, een voormalige onderwijzerswoning in een zakelijke expressionistische bouwstijl, is een uiting van tijdsgebonden architectuur. De bouwstijl komt tot uiting in de gaaf behouden uitwerking van de woning, zoals de toepassing van halfrond metselwerk, rollagen als horizontale accenten in het metselwerk, het ruime dak overstek en de kozijnen met roedeverdeling. Met name de kwartronde afwerking van de hoeken is bijzonder te noemen. De woning is een gaaf bewaard voorbeeld van een onderwijzerswoning uit het Interbellum. Veel karakteristieke kenmerken zijn in deze woning nog aanwezig. Gezien het groot aantal vierkante meters biedt de woning u de mogelijkheid om hier zowel te wonen als te werken. Alle faciliteiten die u bij een woning wenst liggen nabij en uitvalswegen richting de grote steden zijn snel te bereiken.

De INDELING van de woning is als volgt

BEGANE GROND
De entree van de woning bevindt zich aan de linkerzijgevel. Via het bordes bereikt u de voordeur met glas in lood bovenlicht. Deze geeft toegang tot de vestibule met authentieke granito vloer en emaille sierwandafwerking. Hier bevindt zich ook de elektra met groepenkast en gasaansluiting. Aansluitend treft u de hal met toegang tot de verschillende vertrekken en tot de authentieke vaste houten trap met bordes naar de bovengelegen verdieping.

Toiletruimte
Deze is van een latere bouwperiode. De ruimte is netjes en verzorgd en beschikt over een hoog gevelraam. De wanden zijn betegeld tot het verlaagde plafond en de ruimte beschikt over een hangend toilet, een wastafel en een radiator.

Woonkamer
De royale woonkamer bevindt zich aan de voorzijde van de woning en betreft een samenvoeging van 2 voormalige kamers. Hierdoor is een hele mooie lichte ruimte gecreëerd. De inbouwkasten, de nis voor de kachel, de fraaie sierlijsten op het plafond en de grote raampartijen geven cachet aan de ruimte. Verder zijn de wanden gestuukt en is de vloer voorzien van laminaat. Via de woonkamer bereikt u de erker.

Erker
De fraaie erker staat in verbinding met de woonkamer maar is eenvoudig af te sluiten dankzij een deur met glasvenster. U treft in de erker een oase aan licht dankzij de grote ramen en dubbele openslaande deuren naar buiten. Deze mooi bemeten ruimte leent zich voor meerdere doeleinden.

(Zij) kamers 1 en 2
Aan de oostzijde bevinden zich twee kamers die geschikt zijn om te worden gebruikt als slaap- en/of werkkamer. Beide kamers beschikken over voldoende daglicht dankzij de grote raampartijen.

Keuken
Aan de westzijde bevindt zich de keukenruimte. Deze ruimte beschikt over een eenvoudig en gedateerd keukenblok met dubbele spoelbak en gasfornuis met oven. Het grote raam laat veel licht binnen en geeft goed zicht naar buiten. Dankzij de afmetingen van deze ruimte kunt u hier een heerlijke woonkeuken realiseren. Een provisiekelder is aanwezig en deze is droog.

Bijkeuken
Tegen de achtergevel is een gevelbrede uitbouw gerealiseerd met daglichttoetreding middels gevelramen. Deze ruimte kunt u voor meerdere doeleinden gebruiken.

EERSTE VERDIEPING
Via de vaste houten trap met fraaie balustrade is te overloop te bereiken. Hier heeft u de karakteristieke balken in het zicht. Een groot gevelraam zorgt voor voldoende daglicht toetreding.

(Slaap) kamers 3 en 4
Beide kamers, waarvan 1 met inbouwkast, bevinden zich aan de voorzijde van de woning. Beiden kamers beschikken verder over een wastafel en hebben toegang tot het balkon.

(Slaap)kamers 5 en 6
Deze bevinden zich aan de achterzijde van de woning. Een van deze kamers beschikt over dubbele openslaande deuren naar een groot dakterras met houten balustrade en vrij zicht op groen.

Badkamer
De badkamer is betegeld en eenvoudig met een douche, wastafel en radiator. De badkamer is te bereiken via een doorgang daar zich ook de aansluiting voor wasmachine bevindt.

TWEEDE VERDIEPING/ZOLDER
Deze ruimte is te bereiken middels een (vlizo)trap. De zolder op stahoogte is ingedeeld middels scheidingswanden en heeft karakteristieke balken in het zicht. Daglicht toetreding is middels dakramen aan weerszijden.

BUITEN
Op het ruime perceel heeft u parkeerruimte voor meerdere auto’s dankzij de lange oprit aan de rechterzijde van de woning en de ruimte achter de woning. In de jaren ’70 is een garage met harde kap gebouwd. De stenen garage heeft een betonnen vloer, een gevelraam, een tuin- en een elektrisch bedienbare garagedeur. Achter de woning is de voormalige carport verwijderd. De tuin aan de achterzijde zal verder nog moeten worden aangelegd maar u heeft hier alle ruimte voor het realiseren van uw droomtuin waar u heerlijk in de luwte van de rust kan genieten.

BIJZONDERHEDEN
De woning dient van binnen te worden gerenoveerd. Buitenschilderwerkzaamheden hebben een aantal jaren geleden plaatsgevonden en dienen op termijn te moeten worden uitgevoerd. Intern is de woning grotendeels nog van het bouwjaar afgewerkt met o.a. houten vloeren en hardstenen vloer, deels zachtboard plafonds en deels enkele beglazing maar heeft nog wel de authentieke details als glas-in-lood en originele binnendeuren. Let wel; een monument is een bijzonder pand waar andere regels gelden dan voor een reguliere woning. En daar horen een aantal wetten en regels bij.

Bent u op zoek naar deze bijzondere woning met karakter die u naar eigen inzicht binnen nog verder kan renoveren, maak dan snel een afspraak voor bezichtiging.

GEDETAILLEERDE TOELICHTING VOOR DE LIEFHEBBER

Architectuur historisch waardering
De voormalige onderwijzerswoning is opgericht vanaf een nagenoeg rechthoekige plattegrond. Het pand telt twee bouwlagen onder een met oranje Hollandse pan gedekt schilddak. Aan alle zijden is sprake van een zeer ruim dakoverstek. Op de nok zijn piron geplaatst. Het metselwerk is opgetrokken in donkerrode baksteen in kruisverband. Over alle gevels zijn rollagen aangebracht, die ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de raamkozijnen zorgden voor een horizontale accentuering in de gevel. De hoeken van de erker en de voorgevel zijn uitgevoerd in kwartrond metselwerk en zijn uitgevoerd als risalerende hoekpilasters. Ook wordt door deze toepassing een meer dynamisch metselwerk verkregen. Alle raamkozijnen zijn voorzien van houten lekdorpels en worden aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag.

Voorgevel (zuid)
Deze gevel wordt gedomineerd door een vierkante gemetselde erker. In de erker is een houten schouderkozijn opgenomen met twee openslaande deuren, zijlichten en bovenlichten, waarvan de laatste een roedeverdeling hebben. Het kozijn wordt aan de bovenzijde afgesloten door een dubbele rollaag die iets van elkaar verspringt. De zijgevel van de erker zijn elk voorzien van een kozijn met bovenlicht met roede verdeling met erboven een dubbele rollaag. Voor de openslaande deuren is een laag met bordes gemetseld. Boven de erker is een balkon gesitueerd met een eenvoudig houten hekwerk. Aan weerszijde van de erker is in de voorgevel een houten kozijn aangebracht voorzien van een met bovenlicht en roedeverdeling. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee samengestelde houten kozijnen, elk bestaande uit een deur en een draairaam. De kozijnen zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld. De deuren komen beide uit op het balkon.

Zijgevel (west)
De zijgevel wordt door een sprong van circa een meter in het achterste geveldeel in twee delen opgedeeld. Geheel rechts in het voorste deel (zuidzijde) van de gevel is een houten kozijn geplaatst, voorzien van een raam en bovenlicht met roedeverdeling. Links hiervan bevindt zich de entree, die in de oksels van de gevelsprong is gelegen en waarvoor een laag gemetseld bordes aanwezig is. De moderne houten deur is in een houten kozijn op natuursteen dorpel geplaatst. Boven de deur steekt een betonnen luifel uit met dak er boven een houten bovenlicht met roedeverdeling en glas-in-lood. Rechts in de deur bevindt zich nog een ingemetselde brievenbus. In de gevel is op de tweede bouwlaag een houten kozijn met stolp geplaatst. Tegen de achtergevel is een gevelbrede uitbouw gesitueerd. De aanbouw beschikt over een plat dak met een balkon.

Zijgevel (oost)
Op de begane grond zijn twee houten kozijnen in de gevel geplaatst met een vast raam en bovenlicht. De vormgeving sluit aan op de overige kozijnen op de begane grond. Halverwege de zijgevel is over de volle hoogte van de eerste bouwlaag langs de gevel een houten schutting opgetrokken. Op de tweede bouwlaag bevinden zich drie houten kozijnen met draairamen.

Cultuurhistorisch kwaliteit
De Christelijke Nationale Schoolvereniging, welke in 1886 was opgericht, opende op oktober 1900 de eerste protestants-christelijke school in het gebouw aan de Kerkweg 5. In 1926 werd het gebouw aan de kerkweg 5. In 1926 werd het gebouw ongeschikt bevonden om nog veel langer in te geven. Daarop werd besloten een nieuwe school te bouwen verderop aan de Kerkweg (nr. 33). De onderhavige schoolmeesterwoning, destijds een vast onderdeel van een schoolensemble, werd in dezelfde beeldtaal opgericht als de school en diende als nieuwe onderwijzerswoning.

Locatie

Neem contact met De Wekker Wonen

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Contactgegevens De Wekker Wonen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back to top
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bereken eenvoudig de geschatte
waarde van uw huis!

Bereken