Skip to Content

Hoe schimmel te voorkomen en bestrijden

Er zijn van die dingetjes waar absoluut niemand happy van wordt maar waar je op een moment toch zeker mee te maken krijgt. Schimmel in huis. Schimmel is een levend organisme, een type paddenstoel, die bij gunstige groeiomstandigheden flink kan groeien. Vooral in vochtige ruimtes (zoals badkamers, de keuken en de gang) komt deze regelmatig voor. De eerste tekenen van schimmel zijn makkelijk te herkennen. Het begint allemaal met kleine zwarte stipjes op de muren, het plafond en op de kitranden van de douche / bad. Daarnaast kan de ruimte met schimmel muf gaan ruiken. Als de eerste tekenen zich eenmaal hebben aangediend, gaat het erg rap de verkeerde kant op.
 
Dus snel actie ondernemen. De sporen die schimmels aanmaken geven immer huidirritaties en andere lichamelijke klachten. De aanwezigheid van schimmel in huis kan dus een risico voor de gezondheid opleveren. Er zijn manieren om reeds aanwezige schimmel te verwijderen, maar ook manieren om de kans op het ontstaan van schimmel te verkleinen. Zoals altijd geldt beter voorkomen dan genezen.

Schimmel bestrijden

Speciale verf
Er is specifieke verf beschikbaar die speciaal bedoeld is om plafonds en muren schimmelvrij te houden. Deze is hoofdzakelijk geschikt voor de vochtige ruimtes in de woning, zoals de badkamer, de keuken en de gang.

Bleek
Schimmel kan je goed bestrijden met bleekmiddel met chloor erin. Meng dan één deel bleekmiddel op twintig delen water. Breng deze mix met een plantenspuit op de schimmel aan. Een minuutje of tien laten intrekken en vervolgens de schimmel af te nemen met een vochtig doekje. Aan te raden is wel om je raam even open te zetten.

Azijn
Azijn (voorkeur witte azijn) wordt ook vaak gebruikt om schimmel te verwijderen. Verdun deze niet. Je kan deze direct op een spons of doek aanbrengen.

Waterstofperoxide
Een ander product waarmee je de schimmel kan verwijderen is waterstofperoxide. Deze kan je onverdund met een plantenspuit gebruiken. Je spuit het direct op de schimmel en laat het vervolgens een minuut of 10 intrekken. Daarna neem je een borstel om de plek flink schoon te boenen.

Zuiveringszout
Een ander milieu- en mensvriendelijk manier om schimmel te verwijderen is zuiveringszout. Dit kan je als pasta of los gebruiken Je kan deze het mengen met azijn en water en wederom de plantenspuit gebruiken. Spuiten en laten intrekken. Vervolgens dit herhalen maar nu alleen met azijn. Door de chemische reactie wordt de schimmel gedood. Je kan het zuiveringszout ook direct op de plek aanbrengen, minuut of 10 intrekken en dan afnemen met een vochtige doek.

 

Schimmel voorkomen

Vocht
Een gezin maakt veel vocht aan in een woning door douchen, koken, afwassen, was drogen, ademen en zweten. Bij vocht- of schimmelproblemen is het van belang te letten op het verminderen van de eigen vocht productie en de verspreiding van vocht door de woning.
Maak na het douchen de douche droog met een raamwisser.
Houd de deur van de douche tijdens en na douchen gesloten om te voorkomen dat het vocht de woning in gaat.
Hang de was buiten te drogen of gebruik een droger met afvoer naar buiten, een warmtepompdroger of een condens droger in een goed geventileerde ruimte.
Tijdens het koken: Houd de keukendeur het liefst dicht. Zet een raampje in de keuken open tijdens het koken.

Ventileer 24 uur per dag.
Ventileer continue in alle kamers. Zet alle mogelijke roosters open en minstens één raampje op een kier in iedere kamer. Als het erg fris is en hard waait kan je de roosters tijdelijk half open zetten. Maak deze roosters zeker één keer per jaar schoon.
Voor een snelle verversing van de lucht binnen, zet je 1 of meerdere keren per dag de ramen wijd tegenover elkaar open om eens goed te luchten. Beperk dit in de wintermaanden tot  slechts 5-10 minuten per keer, zodat de woning niet teveel afkoelt.

Verwarm
Verwarm de woning overal gelijk. Zet de verwarming gedurende de dag zeker op 18° graden. Laat de temperatuur niet onder de 15 graden komen (ook niet ’s nachts). Wanneer het kouder wordt kan je beter de verwarming iets hoger te zetten dan de roosters of ramen volledig dicht doen.

Verbeter de woning
Vernieuw een oude gaskachel en geiser door een CV ketel met radiatoren. Op deze manier kan je de woning beter en gelijker verwarmen. Hierdoor kunnen de energiekosten wel wat stijgen maar het rendement en het gemak van een nieuwe CV ketel is vele malen groter dan meerdere gas- of elektrische kachels.
Met ander hang- en sluitwerk op de ramen is het vaak mogelijk de ramen op een kleine kier te zetten.
Het isoleren van glas, muren, vloer en dak voorkomt condens en schimmelvorming, het verlaagt de stookkosten en verhoogt het wooncomfort.

 

 

Neem contact met De Wekker Wonen

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Contactgegevens De Wekker Wonen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back to top
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bereken eenvoudig de geschatte
waarde van uw huis!

Bereken