Skip to Content

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Ook vermeldt het energielabel welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Eigenaren moeten een energielabel hebben bij verkoop, verhuur of oplevering van hun woning of gebouw. Alle huiseigenaren hebben begin 2015 een voorlopige energielabel ontvangen. Bij verkoop van een woning moet dit voorlopige label definitief gemaakt worden. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan kan dit een boete opleveren van maximaal 405 euro.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen potentiële kopers (en ook huurders) direct zien of een woning zuinig of juist niet zuinig is. Dat is slim, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu.

Het energielabel voor woningen laat zien met behulp van de onderverdeling A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) hoe energiezuinig een woning is vergeleken met soortgelijke woningen. Een energiezuinig huis kenmerkt zich door goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Wat zijn de voordelen van een energielabel

Kopers zien direct of een woning zuinig of niet zuinig is.
Een energielabel laat zien hoe een eigenaar zijn huis energiezuiniger kan maken.
Een energielabel kan beter zijn voor de uiteindelijke verkoopprijs van een woning.
Een energielabel A, B of C (groen label) kan sneller tot de verkoop van een woning leiden.

Voor welke woningen is een energielabel verplicht?

  • woningen en appartementen
  • woonwagens bedoeld voor permanent gebruik
  • recreatiewoningen die meer dan 4 maanden per jaar worden gebruikt. Of die een verwacht energieverbruik hebben van meer dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik;
  • gebouwen met onzelfstandige woonruimtes, bijvoorbeeld een studentenhuis

Energielabel niet verplicht

  • een beschermd monument of fabriekshal

Wat is het verschil tussen een voorlopige en definitieve energielabel?

Het voorlopige label bestaat uit een schatting. In de praktijk kan de woning een beter of slechter energielabel hebben. Dit is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (denk aan type huis, grootte, bouwjaar) en op de gegevens van vergelijkbare huizen.

Huis verkopen betekent een definitief energielabel aanvragen

Bij verkoop van een woning moet de koper zien welk energielabel de woning heeft en dient er een definitief label te worden aangevraagd. Een energielabel kan worden aangevraagd via verschillende vergelijkingssites met een digid of via de makelaar.

Geen energielabel?

Eigenaren van een woning die bij verkoop van deze woning niet kunnen laten zien dat het energielabel is geregistreerd, riskeren een boete. De notaris en de instantie Inspectie Leefomgeving en Transport houdt dit in de gaten. Eigenaren die in de afgelopen jaren een energielabel hebben opgevraagd, hoeven geen nieuw energielabel aan te vragen. Deze blijft tien jaar geldig.

Kortom

Gaat u een huis kopen? Let goed op het energielabel. Een huis met een groen energielabel (label A of B) is niet alleen comfortabeler, het scheelt u ook flink in de energiekosten. In zo’n 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar minder zuinig huis zeker oplopen tot duizenden euro’s. Een ietsje duurder maar zuiniger huis kan daarom voordeliger zijn dan een goedkoper onzuinig. Heeft de te koop staande woning geen energielabel? Vraag er na bij de verkoper of de verkoopmakelaar. Als koper heeft u recht op een energielabel..

Neem contact met De Wekker Wonen

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Contactgegevens De Wekker Wonen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back to top
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bereken eenvoudig de geschatte
waarde van uw huis!

Bereken