Skip to Content

Energie besparen, hoe doe je dat?

Besparen van energie is absoluut goed voor de portemonnee, daarnaast bevorder je ook het milieu. Maar laten we eens bij de portemonnee blijven. Want immers ieder huishouden heeft te maken met een maandelijkse hoge energierekening. Dit is een vaste kostenpost die behoorlijk naar beneden kan door het juist in te zetten van energiebesparende acties.
 
Maar waar moet je op letten? Welke apparaten in je woning gebruiken veel energie en hoe kan je dit verminderen?

Hoe bespaar je energie?

Een groot deel van de hoeveelheid gebruik van je verwarming, water en apparatuur heb jezelf in de hand. Duidelijk, het besparen van energie begint bij jezelf. Toch ben je ook voor een gedeelte afhankelijk van je type woning en natuurlijk je gezinssituatie. In een goed geïsoleerde flat met 2 werkende mensen verbruik je natuurlijk veel minder energie dan een uitgebreid gezin in een vrijstaande woning. Tevens het bouwjaar van je woning, denk aan de isolatie (hoe ouder, hoe slechter), is van invloed op je energierekening. Maar toch zijn er nog genoeg eigen dingen waar je op kan letten om energie te besparen en daarmee ook geld.

De energie labels

Apparaten die het minst energie kosten zijn herkenbaar aan energielabel A (+++). Deze labels helpen je dus om energie te besparen. Op het energielabel zie je ook regelmatig het gemiddeld verbruik per jaar in kWh aangegeven. Wanneer je nieuwe apparaten aanschaft is het handig om hier goed na te kijken. Staat er in jouw woning nog een koelkast of vriezer die al ruim 10 jaar oud is?  Vervang deze dan voor een nieuw, zuinigere machine en je besparing kan al oplopen tot zo’n €200 op jaarbasis.

De verwarming

Zet je verwarming ’s nachts op 15 graden i.p.v. op 17 graden (het is onzin dat je verwarming in de ochtend dan meer energie nodig heeft om op te warmen en dat dit daardoor lood om oud ijzer is). Op deze manier bespaar je al snel €80 per jaar. Zet je de verwarming een uur voor het na bed gaan al op 15 graden, bespaar je dat nog een extra €20 per jaar. Snel en makkelijk verdiend!!

Radiatorfolie

Wanneer je radiatorfolie gebruikt verlies je minder warmte en hoeft je verwarming ook niet zo hard te werken. Je kan deze kopen bij elke doe-het-zelf-zaak en plakt het heel simpel achter je radiator. Besparing? Denk aan zo’n €25 per jaar.

Kieren & naden

Heb je een oud en tochtig huis dan is het lastiger om energie te besparen op je verwarming. De verwarming staat immers een graadje hoger en daarmee je energierekening. Wat zeker helpt, is het dichtmaken van je kieren en naden. Dit kan je prima zelf met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Ook een brievenbusborstel helpt tegen het tochten. Hiermee bespaar je €50 per jaar.

Lampen

Vervang ouderwetse gloeilampen door energiezuinige led- en spaarlampen. Zeker de lampen die je het meest gebruikt. Een huis volledig uitgedost met spaarlampen scheelt je per jaar ongeveer €60.

De televisie

Bijna 25% van onze tijd brengen we door voor de televisie. Op je televisie gebruik kan je ook de nodige energie besparen. Led-lcd televisies zijn het energiezuinigst. Lcd-televisies en plasmatv’s zijn een stuk minder zuinig. Daarnaast is ook de grootte van het scherm van belang voor het verbruik van je stroom. Een klein schermpje gebruikt namelijk minder stroom. Dit kan je op jaarbasis al snel €20 opleveren.

Stand-by

Zet je lichten, televisies, computers etc volledig uit als je ze niet gebruikt. Niet op stand-by (want sluipverbruik), maar compleet uit. Een apparaat op stand-by  verbruikt immers nog steeds stroom. Een huishouden is per jaar €100 extra kwijt aan apparaten die op stand-by staan.

De wasmachine

Als je wekelijks je was draait op 30 graden in plaats van 40 graden kan je het nodige besparen. Je was wordt net zo schoon en het is ongeveer 30% zuiniger.

De droger

Hang je kleren op om te drogen in plaats van een droger te gebruiken. Laat de buitenlucht z’n werk doen. Zo verdien je al snel zo’n €25 per jaar.

Douchen

Wanneer je korte douches neemt in plaats van een uitgebreid te bad en gebruik maakt van een speciale douchekop om warm water te besparen scheelt je dat al snel zo’n €25 per jaar. Zo’n speciale energiezuinige douchekop verdien je al snel terug en het bespaart je ook nog eens het nodige water.

Opladers

Vaak worden laptops, mobieltjes, notebook, etc ’s nachts opgeladen zodat je er de volgende dag mee aan de slag kan gaan. Maar deze apparaten zijn na een paar uur al opgeladen en liggen dan maar aan de lader wat je ook stroom kost. Stroom die echter niet meer nodig is om het apparaat op te laden, maar waar jij wel voor betaalt. Dit zijn overbodige kosten. En denk ook aan je elektrische tandenborstel. Staat deze standaard in de oplader. Zonde van je geld. Energie besparen kan dus al snel, simpel door opladers niet standaard aan te sluiten op je apparaten.

Neem contact met De Wekker Wonen

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Contactgegevens De Wekker Wonen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back to top
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bereken eenvoudig de geschatte
waarde van uw huis!

Bereken