Skip to Content

Huis erven. Wat komt hierbij kijken?

Als je ouders komen te overlijden is het mogelijk dat ze een woning achterlaten.

De eerste vraag is uiteraard wat je exact erft. Als dat een woning is met een hypotheekschuld, dan krijg je deze schuld automatisch mee met de woning. Kijk dus goed uit voordat je een erfenis accepteert of de woning meer waard is dan de schuld. Aanvaard deze alleen als het bedrag positief is

Ben je niet zeker of dit bedrag positief is dan kan je de erfenis beneficiair aanvaarden. Schulden worden dan puur verrekend met baten uit de nalatenschap. Als je beneficiair aanvaardt weet je dus absoluut zeker dat je eigen vermogen veilig is als er sprake is van meer schulden dan bezittingen. Dit betekent dus dat je alleen ‘ja’ zegt als het bedrag dat je erft positief is. Beneficiair aanvaarden is complexer dan gewoon aanvaarden (je moet naar de rechtbank) maar je kan de nodige problemen vermijden.

Wat moet je betalen bij het erven van een woning

Over hetgeen je erft betaal  je erfbelasting. De aangifte erfbelasting moet gedaan worden binnen acht maanden na het overlijden. Deze aanslag kan je dus snel daarna verwachten. Wanneer je alleen een woning erft en geen cash hebt is de kans aanwezig dat je geen geld hebt om de belasting meteen te betalen. Je kan dan uitstel aanvragen. Op de erfbelasting zijn tevens vrijstellingen mogelijk. De hoogte van deze vrijstellingen zijn afhankelijk van de familierelatie tot de overledene.

Over een geërfde woning wordt de erfbelasting bepaald op basis van de WOZ waarde van de woning. Daarbij wordt gekeken naar de WOZ-beschikking van het jaar waarin de woning wordt verkregen of van het daaropvolgende kalenderjaar. Wanneer de erfgenamen het niet eens zijn met deze waarde kunnen zij daartegen bezwaar maken. Zij zijn namelijk de nieuwe eigenaren en hebben daarmee dezelfde rechten als de vorige eigenaar.

Wanneer er nog een hypotheek op het huis rust, lopen ook de hypotheeklasten gewoon door. Daarnaast heb je natuurlijk ook te maken met onderhoudskosten of kosten voor de Vereniging van Eigenaren. Tevens lopen de gemeentelijke lasten gewoon door. Al met al kunnen deze kosten behoorlijk oplopen

Je kan er voor kiezen om in de woning te gaan wonen maar je kan er ook voor kiezen om de woning te verkopen.

Kijk ook goed uit bij het verkopen van de woning. Weet je zeker dat je de erfgenaam bent en dus het huis überhaupt mag verkopen. In sommige gevallen mag de woning niet worden verkocht. Het kan namelijk zijn dat in het testament staat dat je helemaal geen erfgenaam bent. Dit kan een fikse boete opleveren

Woning verkopen met broers / zussen

Wanneer niemand het huis wil overnemen kan je het verkopen. Wanneer er eventueel ook broers en/of zussen zijn dan moet je het bedrag dat je voor de woning krijgt delen. Immers ieders moet een gelijk deel ontvangen van de erfenis. Overleg dit eerst uitgebreid met een notaris. Het kan namelijk zijn dat het erg lang duurt voor de woning verkocht is. Dit is moeilijk in te schatten en brengt extra kosten met zich mee die ook gedeeld moeten worden.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat je het niet eens bent met je broers of zussen. Dat is erg vervelend bij het verkopen van de woning. Het proces wordt hierdoor vertraagd waardoor de kosten zich steeds blijven opstapelen. Bespreek daarom goed  & helder wat iedereen wil. Doe dit samen met een notaris.

De woning overnemen

Neem jij of een van je broers/zussen de woning over, dan moeten de andere hun aandeel in de woning uitgekeerd krijgen. Ten eerste moet de waarde van de woning worden vastgesteld. Dit kan door middel van een taxatierapport. Het kind dat de woning overneemt, moet dan aan de broers en zussen uitkeren, of wel hen uitkopen. Kan of wil dat kind dit niet uit eigen middelen doen, dan zal degene hiervoor een financiering moeten afsluiten, onder andere in de vorm van een hypotheek.

Neem contact met De Wekker Wonen

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Contactgegevens De Wekker Wonen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back to top
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bereken eenvoudig de geschatte
waarde van uw huis!

Bereken