Skip to Content

Draagmuur & niet dragende muur slopen

Draagmuur slopen, waar moet je op letten? Wanneer je meer ruimte in je woning wilt, kan het zijn dat je een muur moet uitbreken. Hierdoor worden 2 ruimtes 1 enorm grote ruimte. Soms vinden mensen het niet prettig dat de woonkamer en de keuken apart zijn, omdat ze bijvoorbeeld dan tijdens het koken niet gezellig met andere kunnen praten. Zeker in dat geval kan een muur uitbreken een oplossing zijn. Een muur uitbreken of een gedeelte hiervan gaat helaas niet zomaar. Het is dan in ieder geval een eerste vereiste om nauwkeurig te kijken of de betreffende muur dragend is of niet. Een draagmuur draagt andere delen of elementen van de woning en kan niet 123 gesloopt worden.

Geen draagfunctie

Als de muur die je wilt weghalen geen draagfunctie dan kan deze zonder niet al te veel issues gesloopt worden. Wanneer je een beetje handig bent en je hebt er de tijd voor, dan kan je zo’n muur uiteraard zelf uitbreken.
Als je zeker weet dat het om een muur gaat die geen draagfunctie heeft, is het nog wel goed om te kijken of er geen leidingen of iets soortgelijks door de muur lopen. En begin zeker niet met het slopen ergens midden in de muur, want dan heb je de kans dat de halve muur naar beneden komt.

Werk dus altijd van boven naar beneden en breek de muur laag voor laag, stukje voor stukje, af. Dit is veiliger en kleinere stukken puin zijn tevens eenvoudiger af te voeren.

Een muur uitbreken of het slopen van een muur kan op diverse manieren, een daarvan is het gebruik van een vuisthamer of sloophamer.
Voor je eigen veiligheid is het aan te raden een helm, goede handschoenen, een bril en oor kappen te dragen. En om stof in de rest van de woning tegen te gaan, kan je een nat laken in de deuropening hangen.

Mocht je toch twijfelen om zelf de muur te slopen dan is het wellicht handig om een sloopbedrijf in te schakelen zodat je zeker weet dat je woning of appartement geen schade heeft.

Dragende muur

Een dragende muur kan uiteraard niet zomaar weggehaald worden.

Een draagmuur heeft twee verschillende functies:

  • De draagmuur ondersteunt de muur erboven, op een hogere verdieping van de woning.
  • De draagmuur ondersteunt de vloerbalken van de erboven gelegen verdieping.

Een draagmuur slopen of een stuk van een muur wegbreken kan je beter uitbesteden aan een professional. Zij hebben ervaring met het verwijderen van draagmuren en dan loop je geen risico’s.
Heb je echter zelf enorm veel kluservaring, dan zou je het wellicht ook zelf kunnen doen. Als je de draagmuur weg haalt, moet er uiteraard wel iets voor in de plaats komen die de draagfunctie kan overnemen. Je kan dan bijvoorbeeld een ijzeren of stalen steun balk plaatsen. Ga je beginnen met het slopen van de draagmuur, dan is het slim om in eerste instantie een klein stukje weg te breken en dan stutpilaren en een ijzeren balk plaatsen.
Zodoende storten de delen die gedragen worden door de draagmuur niet in. En op deze manier is de draagmuur doorbreken zonder gevaar mogelijk.

Draagmuur of niet?

Hoe weet je nou of de muur dragend is bij het uitbreken van de muur? Er zijn diverse manieren om er achter te komen of een muur een draagfunctie heeft. Bij de gemeente zijn bouwtekeningen op te vragen en zo kan je kijken of het om een draagmuur gaat.

Je kan ook checken of er op de verdieping boven op de muur nog een muur staat. En dan kijken of deze muur van kalkzand of baksteen is gemaakt.
Als er dan ook nog balken van een houten vloer in deze muur eindigen, is de kans erg aanwezig dat het een dragende muur betreft.
Over het algemeen zijn muren die dikker zijn dan 20 cm ook draagmuren. Wanneer je toch nog twijfelt, kan je er het beste een expert naar laten kijken.

Neem contact met De Wekker Wonen

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Contactgegevens De Wekker Wonen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back to top
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bereken eenvoudig de geschatte
waarde van uw huis!

Bereken