Mijn favorieten

De nieuwste trend: Het douchetoilet

In het meest verborgen plekje van het huis, het toilet, is momenteel een ware revolutie aan de gang.
Het oude bekende standaard toilet maakt steeds meer plaats voor het douchetoilet. Deze Japans bidet toilet zal de toekomst van de badkamercultuur volledig veranderen. En logisch, want het gemak van hygiënische reiniging met warm water is helemaal top. Over een jaar zit iedereen op een douchetoilet!!
 
Laten we even een stapje terug doen. In de Middeleeuwen zat iedereen op een poepdoos. Letterlijk en figuurlijk. Wie het wat beter had, hing een toilet boven de beerput aan de zijkant van de woning, het zogenaamde gemak. Echter het principe is gelijk. De ontlasting bleef daar waar het werd geproduceerd.
 
Later in de tijd kwam er riolering en daarmee het toilet met een waterslot of zwanenhals. Grote veranderingen op het gebied van toilet sanitair waren er jarenlang niet echt. Ja, een enkeling maakte kennis met het bidet. Maar daar hadden wij in Noord-Europa niet echt iets mee. Dat was meer voor landen in Azië of Zuid-Europa.
 
Maar tijden veranderen. In steeds meer Nederlandse huishoudens komt nu het douchetoilet. Onder invloed van onder meer de vergrijzing ontdekken mensen het gemak van deze toiletvorm. De eerste keer dat iemand een douchetoilet gebruikt is het wel even apart, zo’n kriebelende straal water. Maar zodra de eerste onwennigheid voorbij is, zijn de meeste verkocht. Waarom nog je hand en wc-papier gebruiken als een machine dit karwijtje voor je kan doen. We gebruiken immers toch ook geen poepdoos meer?

 
Wat is een douchetoilet?
Een douchetoilet is een combinatie van het toilet en een bidet. Bij een douchetoilet zorgt een waterstraal voor de benodigde hygiëne. Nadat de gebruiker zijn ding heeft gedaan op het toilet, komt met een druk op de knop het reinigingsmechanisme in actie. Er schuift een sproeikop uit de binnenkant van de wc-pot met het uiteinde op het achterwerk gericht. Een warme waterstraal zorgt er dan voor dat het onderlichaam keurig schoon wordt gemaakt, zonder dat daar dan ook een velletje toiletpapier aan te pas komt.
 
Tevens kan de douchetoilet uitgebreid worden met een tal van overige functionaliteiten.
Denk aan:
  • Een verwarmde toiletzitting
  • Een automatische reiniging van de zitting na het gebruik
  • Een zogenaamde softclose functie waardoor de zitting langzaam daalt
  • Een pulserende waterstraal
  • Een föhn die uw onderlijf droogt na gebruik van het toilet
 
Het douchetoilet wordt steeds meer populair. In vele huishoudens, hotels en wellness centra komen deze steeds meer voor.

 

Toch zijn er nog een aantal misvattingen over het douchetoilet.

Hieronder een opsomming van deze.
 
Een douchetoilet is ouderwets
De moderne douchetoilet wordt vaak verward met de ouderwetse porseleinen bidets die je nog wel eens ziet in Zuid-Europese landen zoals Italië en Spanje. Maar ouderwets is deze zeker niet.
 
Een douchetoilet is onhygiënisch
Als we ons echt schoon willen voelen, dan nemen wij een douche of bad met water & zeep. Is het dan niet raar dat wij ons na gebruik van het toilet alleen maar schoonmaken met papier? Na gebruik van het douchetoilet is je onderlichaam in ieder geval ‘aanrakingsvrij’ schoon. Dit is niet alleen de optimale hygiëne maar zorgt ook voor de nodige gemak en comfort. De douchetoilet zelf blijft hygiënisch aangezien de sproei-arm iedere keer na gebruik automatisch en diepgaand gereinigd wordt. Ook wanneer meerdere mensen het douchetoilet gebruiken blijft de hygiëne gelijk.
 
Vochtige doekjes zijn net zo goed
Vaak worden vochtige natte doekjes gebruikt als alternatief voor het standaard toiletpapier. Echter zijn vochtige doekjes een ramp voor het milieu. Deze worden namelijk niet afgebroken in het riool en zijn daardoor regelmatig een bron van verstoppingen. Tevens bevatten vochtige doekjes vaak een soort parfum, wat voor irritatie rond de billen kan zorgen. Bij gebruik van vochtige natte doekjes is daarnaast ook nog steeds de onhygiënische veegbeweging met de handen nodig, waar een douchetoilet zorgt voor een handvrije reiniging.
 
Veiligheid douchetoilet
Een douchetoilet heeft een ingebouwde sensor in de toiletzitting. Deze sensor zorgt ervoor dat de wellness functies alleen start als er daadwerkelijk iemand op het toilet zit. Zodra je de toiletbril verlaat, zorgt de sensor ervoor dat de douchefunctie onmiddellijk stop wordt gezet. Ongelukjes hiermee zijn daardoor uitgesloten. Daarnaast kan het douchetoilet ook als normaal toilet fungeren.
 
Een douchetoilet is duur
Een douchetoilet gebruikt uiteraard water en elektriciteit. Daarentegen bespaart het veel kosten doordat je geen toiletpapier en vochtige natte doekjes nodig hebt. Uit onderzoek blijkt dat door aanschaf van een douchetoilet de besparing bij een huishouden van 4 personen op kan lopen tot wel € 176,-per jaar. De douchetoilets zijn tegenwoordig erg zuinig in gebruik en hebben allen een zuinige Eco stand. Een douchetoilet kost zo’n beetje drie euro per maand. Daarnaast is het douchetoilet makkelijk te installeren en te verplaatsen. Dus je kan deze altijd meenemen naar een nieuwe woning. Dus ook ideaal als je huurt.
 
Het is raar
Na het gebruik start je de douchetoilet simpel door op de knop te drukken. De sproei-arm reinigt het onderlichaam met zacht en warm water in combinatie met lucht. De massagefunctie zorgt voor een zachte grondige schoonmaak en je kunt zelfs de positie, de temperatuur en de zachtheid van de douchestraal bepalen. In het begin is het even wennen maar als je eenmaal gewend bent wil je nooit meer toiletpapier gebruiken.
 

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring